2. prosince 2016

Požadavky v Excelu a Enterprise Architect



Evidence a správa požadavků je základní disciplínou výroby software. Každý výrobce má vlastní metody pro práci s požadavky a řeší podobné problémy. V CCA používáme Sparx Enterprise Architect (EA). Nástroj poskytuje řadu funkcí pro správu celého životního cyklu požadavku. Pro účely výroby je plně dostačující.
Někdy ovšem s požadavky potřebujeme pracovat „mimo“ Enterprise Architect.
Speciálně v případech, kdy jednáme o požadavcích se zákazníkem. Můžeme z EA vygenerovat dokument jako podklad jednání, který je v řadě případů dostačující. Pro účely sledování dodržování rozsahu projektu nebo přehled stavu zapracování požadavků je ovšem vhodnější tabulka v Excelu. Vedoucí projektu může jasně reportovat stav požadavků (používáme barevné odlišení). Na jednání zaznamená připomínky zákazníka nebo nové požadavky a přenese je zpět do EA.
Enterprise Architect poskytuje funkci CSV Export/Import pro obousměrný přenos objektů mezi repository projektu a tabulkou Excel. Tato funkce se pro nás ukázala jako nedostatečná. Formát CSV je náchylný k chybám, navíc jsme potřebovali některé buňky tabulek skládat z více údajů.
Rozhodli jsme se napsat vlastní převodník.

Převodník

Definovali jsme šablonu tabulky v Excelu pro správu požadavků.
Pro účely přenosu jsme určili mapování Excel - EA
Excel
Vlastnosti požadavku v EA
ID
Kód požadavku – část názvu před “-“
Hierarchy
Začlenění požadavku ve struktuře EA Package
Source
Tagged value “REQ: Source”
Description
Popis požadavku
Discovered
Tagged value “REQ: Date discovered”
Type
Typ požadavku
Responsibility
Autor
Priority
Priorita
Status
Stav požadavku

Převodník jsme vytvořili jako addin Excelu. Je napsaný ve Visual Basicu (soubor Requirements.xlam). Do Excelu přidává nové ikony a příkazy pro načtení seznamu požadavků z EA a uložení změněných požadavků zpět.

Použití

Sběr a třídění požadavků řešíme v EA. Máme k dispozici řadu funkcí a diagramů, obě disciplíny lze provádět snadno a rychle. Navíc máme rovnou v EA základ pro návrh řešení požadavků, jsme schopni sledovat jejich pokrytí produktem.
Pro řízení projektu používáme vyexportovaný seznam požadavků. Požadavky postupně mění barvu podle stavu vyřešení, tabulka postupně zezelená. Vedoucí projektu má přehled o stavu řešení, tým má další motivaci k řešení.
Přenosy mezi EA a Excelem jsou už odladěné a bezbolestné. Převodník je pro nás užitečný, připravujeme se teď na most mezi požadavky a bugtracking systémem.

Ke stažení:
Requirements.xlam
Sample.EAP 
SampleREQ.xlsm

Autor článku: Petr Přibyl, CCA Group a.s., petr.pribyl@cca.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat