31. října 2017

Vytvoření jednoduchého instalátoru aplikace aneb základy Installshieldu

Když vytvoříme aplikaci, musíme vyřešit, jak ji budeme distribuovat k cílovým zákazníkům. Existuje mnoho způsobů jak toho dosáhnout. U nás v CCA, používáme pro distribuci některých aplikací program Installshield. V článku Vám Installshield krátce představím a předvedu, jak lze jednoduše vytvořit instalátor, který bude distribuovat soubory pomocí MSI balíčku.

Co to je Installshield?

Jedná se o nástroj s dlouhou tradicí, který se využívá převážně k tvorbě instalátorů aplikací. Díky tomu, že je na trhu už dlouhou dobu tak je velice dobře vyladěný a nenarazil při jeho používání snad na žádné chyby. Instalátor není však jen o nakopírování souborů, ale o nastavení uživatelské stanice pro potřeby naší aplikace, což může být dost často složitá akce, se kterou si ale Installshield ve většině případů dokáže poradit. 

Co to umí? 

Dokáže nastavovat registry, instalovat prerequisity, spouštět SQL skripty a mnoho dalšího podle toho jakou edici zvolíme. Edice professional umí nasazovat i webové aplikace do Azure nebo vytvářet Universal Windows Platform a Windows Server App balíčky. Dále také umí integrovat i další vývojářské nástroje jako například Visual Studio, ze kterého se pak dá balíček rovnou buildit. Zvládá instalace v 35 jazycích, i když u toho českého jsem narazil na pár vtipných překladů. Více o funkcích naleznete přímo na stránkách vývojáře Flexera Software.

Jak na to?

Začít nový projekt není vůbec nic těžkého. Hned po spuštění v menu na levé straně klikneme na Create a new project.
Důležité je správně zvolit typ projektu. Installshield nabízí spoustu možností a některé typy projektů jdou dokonce převádět mezi sebou nebo kombinovat jako například InstallScript MSI Project.
Pro vytvoření našeho jednoduchého instalátoru zvolíme Basic MSI Project, ze kterého ve výsledku získáme samostatný MSI balíček.

Po tom co vybereme typ projektu, zobrazí se nám průvodce, který nás provede celým průběhem tvorby instalátoru. Na záložce Installation Requirments máme možnost vybrat pro jaký OS je instalace určena popřípadě jaký software je podmínkou pro běh naší aplikace.
Kromě této stručné nabídky podmínečného softwaru je v levém sloupci také položka Systém Search. Ten nám nabídne více možností co hledat na cílovém stroji. Lze vyhledávat složky, registry, ini soubory nebo xml včetně hodnot v nich uvedených. Může se to hodit třeba při instalaci nové verze naší aplikace, kde se podíváme do registrů na stávající verzi.

Další záložka je Installation Architecture.
Umožňuje nám aplikaci rozdělit architekturu na jednotlivé části neboli features. Každý instalátor obsahující soubory musí mít alespoň jednu feature, která pak obsahuje jednotlivé komponenty. V následujícím obrázku je zobrazen příklad struktury instalátoru. 
Dalším krokem je vybrat soubory, které chceme instalovat. Umožní nám to záložka Application Files.
Máme zde možnost pomocí tlačítek nebo přetažením vybrat, jaké složky či soubory chceme do naší instalace zabalit. Při přidávání složky máme možnost omezit výběr souborů pomocí masky. Výběr se dá omezit dvěma způsoby. Buď zadáme masku souborů, které chceme v naší instalaci nebo naopak masku souborů, které nechceme. 

Poslední krok je udělat build našeho MSI balíčku na záložce Build Installation.
Na této záložce zaškrtneme checkbox Single MSI Package a provedeme build. Tak a to je vše. Nyní máme hotový MSI balíček, který nakopíruje naši aplikaci na cílový stroj.

Něco na závěr

Doufám, že pro Vás byl článek přínosem, ať už patříte k těm, kteří se pouze chtěli dozvědět něco nového nebo k těm kteří hledali inspiraci. Vývojáři Installshieldu rozhodně nespí a nová verze vychází v posledních letech každý rok. Přidávají pokaždé nové funkce, které umožnují instalace moderních technologií a proto se v článku Jedná pouze o základ toho, co Installshield dokáže a pokud se Vám článek líbil, určitě sledujte náš blog i do budoucna.

Autor článku: Martin Průša, CCA Group a.s.

Žádné komentáře:

Okomentovat