6. listopadu 2017

Jak jsme v CCA zavedli zálohování pomocí Veeamu

Nedávno jsem byl na akci VeeamON Forum. Tato událost mne inspirovala k napsání článku o zkušenostech z implementace Veeam Backup & Replication pro zálohování infrastruktury v CCA Group a.s.

Infrastruktura pro software house se v současnosti neobjede bez virtulizace. V CCA používáme VMware a vzhledem k orientaci na Oracle také Oracle VM. Do doby před Veeamem jsme používali IBM Tivoli Storage Manager.
Vytvářeli jsme zálohy na virtuální diskové knihovny a na páskovou knihovnu. Offsite zálohy byly samozřejmostí.

Ovšem počty virtuálních serverů stále rostou, nároky na rychlost obnovy a především na zabezpečení DR také, a tak jsme asi před 3 roky začali hledat nové technologie. A narazili jsme na Veeam, tenkrát ve verzi 8.

Hned na začátku nás upoutala vlastnost Instant VM Recovery, tj. možnost spustit virtuální stroj přímo z backup úložiště a v backup tvaru souborů, bez nutnosti obnovy do produkčního úložiště a do nativního formátu uložení souborů. Funkce dosud nevídaná a perfektní pro DR. A tak jsme kontaktovali místní zastoupení Veeamu.

Reakce byla velmi vstřícná, technický konzultant přijel k nám, poskytl demo licenci. Během půl dne jsme nainstalovali jednoduchý scénář do interního VMware prostředí. S tímto jsme si asi měsíc „hráli“, zjistili, že to je to pravé, a pak začali přesvědčovat vedení, aby uvolnilo finance. I po obchodní stránce se Veeam ukázal jako vstřícná firma s dobrými a pružnými obchodníky.

Co a jak se tedy zálohuje?

Více než 150 VMware virtuálních strojů v nativním objemu cca 15 TB.
  • Do 2 NAS úložišť, každé s kapacitou 30 TB, umístěných ve dvou lokalitách.
  • Co se chystá ?
  • Zálohování kritických firemních serverů do cloudového úložiště u cloudového providera.
  • Nasazení nových agentů pro zálohy strojů v Oracle VM

Dobré zkušenosti:
  • Kvalita produktu - vestavěné funkce komprese, deduplikace, rychlost provádění záloh, instant VM recovery, file level restore, application aware agenti a prohlížeče, laby v oddělené síti, jenoduchá licenční politika, jednoduchá skladba edicí a komponent produktu. 
  • Jednoduchá implementace – prostě to funguje
  • Snadné rutinní použití - průměrný virtuální stroj pro vývojáře se vrátí do stavu před nasazením „zmaštěné“ aplikace během několika minut.
  • Dobrá podpora – na současně zadaný požadavek na podporu k VMware a k Veeamu zareagoval Veeam za hodinu, VMware až druhý den, kdy už jsme od Veeamu měli řešení.
  • Co se nepovedlo na první pokus:
  • Sizing a typ datastorů. Původně jsme vyvořili datastory jako virtuální disky u virtuálních proxy serverů Veeamu s OS Windows Server 2012. Postupným nárůstem potřebného prostoru jsme ale narazili na mez 16TB pro velikost jednoho volume v NTFS. Přidávat další volumy se nám nechtělo, navíc se s takto velkými celky nesnadno manipuluje. Takže jsme nakonec přešli na SMB share, které poskytla přímo použitá NASka. Proxy servery pak pracují přímo s filesystémem NASky.
  • I při přenosu záloh z původních datastorů do nových se Veeam ukázal, že umí. Funkce mapování obsahu nového datastoru k již existujícím backup úlohám problém vyřešila.


Celkově tedy palec nahoru a doporučení jen tak dál!

Autor článku: Tomáš Mráz, CCA Group a.s.

Žádné komentáře:

Okomentovat